Toyota denince akla ilk gelen model kuşkusuz Corolla’dır. Hatta benim babamın da bir zamanlar 95 model efsane kasa diye anılan Corolla’sı vardı. 1.6 litre atmosferik gerçek bir japondu 🥹 Aradan geçen yıllar ile Toyota, geliştirdiği hibrit motorlarla düşük tüketim, daha fazla performans ve çevreci otomobiller üretti. Bu otomobiller arasına çok yakın zamanda eklenen Corolla Cross ise bu yazıda size anlatacağım model. Corolla Cross ile 4 günde 1400 km yol yaparak hem şehir içinde hem de uzun yolda deneyimledim. Şimdi bu deneyimleri anlatma vakti!
Corolla Cross’un tasarımı alıştığımız sedan Corolla modelinden epey farklı. Toyota, SUV akımına dünyanın en çok satan otomobili Corolla’nın Cross versiyonu ile tekrar katılıyor. Daha önce benzer durumu Yaris Cross’ta da görmüştük. Öyleyse gelin özelliklerini biraz anlatayım.
Toyota’nın SUV ürün gamını genişleten Corolla Cross Hybrid, rekabetin yoğun olduğu C-SUV segmentine yerleştiriliyor. Yenilenen GA-C platformu üzerinde üretilen Corolla Cross Hybrid, 5. Jenerasyon Hibrit teknolojisi, üstün güvenlik özellikleri sunuyor. 4,460 mm uzunluğa, 1,825 mm genişliğe, 1,620 mm yüksekliğe ve 2,640 mm aks aralığına sahip yeni Corolla Cross Hybrid, ölçüleriyle C-SUV segmentine konumlandırıldı. Toyota ürün gamında Toyota C-HR Hybrid ve RAV4 Hybrid arasında yer alan Corolla Cross Hybrid, panoramik cam tavanı, geniş bagaj hacmi ve ferah yaşam alanıyla da farkını ortaya koyuyor.
Geniş yan camları ve yüksek oturma pozisyonu ile aydınlık ve geniş görüş açısına sahip bir kabin sayesinde Corolla Cross Hybrid günlük yaşamı kolaylaştıracak detaylarla dikkat çekiyor. Corolla Cross geniş kapılarıyla kabine binmeyi kolaylaştırırken gerektiğinde çocuk koltuğunun rahatça çıkarılmasını ya da yerleştirilmesine imkan tanıyor. Özellikle C-HR ile aynı platformu kullanmasına karşı, daha köşeli tasarımdan kaynaklı arka yaşam olanı epey ferah.
Corolla Cross Hybrid’in 525 litrelik hacme sahip bagajı, arka koltuklar katlandığında 1,321 litreye kadar yükseliyor. Elektrikli bagaj özelliği ile fonksiyonel bir bagaj kullanımı sağlıyor.
Toyota Safety Sense 3, yeni 10.5 inç yüksek çözünürlüklü multimedya ekranı ve 12.3 inç dijital kokpitiyle sınıfında eşsiz bir model olarak öne çıkıyor.
Teknik Özellikler
- Motor hacmi: 1798 cc
- Silindir adedi: 4 Silindir, Sıralı
- Subap mekanizması: 16 supap, DOHC, VVT-i
- Maksimum Güç (PS): 140 HP
- Maksimum tork: 142/-3600 Nm/dd
- Hibrit Sistem maksimum birleşik güç (kw): 104 kw
- Elektrik Motoru: Tip: Manyetik tip elektrik motoru
- Elektrik motoru maximum güç (KW): 70 kw
- Elektrik motoru maksimum tork (Nm): 185 Nm
Bir yanıt bırakın