ZeytinTutucu© tasarladım!

Yaklaşık 2 yıldır, 3 boyutlu yazıcı ile hem başka insanların tasarladığı hem de kendi tasarladığım modelleri basarak hayatımı kolaylaştırıyorum. Elbette her zaman hayatımı gerçekten kolaylaştırma kaygısı ile hareket etmek istemiyorum. Aksine tamamen eğlenmek için yaptığım tasarımlar da oluyor 🙂 Onlardan biri de zeytin tutucu! Evet yanlış okumadınız… Eminim bu zamana kadar çatalla bir zeytin tanesini almak istediğinizde bu kadar basit görünen bir işin ne kadar zorlaşabileceğini deneyimlemişsinizdir. Ben de bu soruna çözüm olarak zeytinlere kolayca tutmamı sağlayacak bir aparat yapmaya karar verdim.

Tasarım

Fikir aşamasını geçtikten sonra bunu en kolay şekilde hayata geçirebilecek şekilde sade bir tasarım ile ilerlemeye çalışıyorum. ZeytinTutucu’da da referans noktam ortalama bir zeytin boyutu oldu. Çizimleri iPad’de Shapr3D isimli uygulama ile yapıyorum. Bu uygulama ücretli fakat profesyoneller için uygun denilecek bir fiyatı bulunuyor. Yahu Selman, bunun neresi uygun derseniz ücretsiz haliyle çok temel özellikleri kullanmak mümkün. Fakat firma öğrenciler için çok güzel bir fırsat sunuyor. Eğer edu uzantılı e-posta adresinizli üye olursanız ücretsiz şekilde tüm fonksiyonlarını kullanabiliyorsunuz.

Zeytini yaptıktan sonra etrafına asıl hedefimiz olan ZeytinTutucu’yu yapmaya başladım. 3d tasarım uygulamasını başlarda çok yüzeysel kullansam da şunu nasıl daha pratik yaparım derken yeni özelliklerini öğreniyorum ve bu da süreci epey hızlandırıyor.

Tasarım hazır, sıra baskıda

Öncelikle önemli bir konuya açıklık getirmek lazım. 3D yazıcı ile basılan ürünlerin gıda ile teması sağlıklı mı? Bununla ilgili bilirkişi değilim, kendiniz de araştırabilirsiniz. Fakat birkaç farklı sebepten dolayı gıdalara temas edecek yerlerde kullanılmasını önermiyorum. Meraklandırdın, sebepleri söyle derseniz kullanılan filamentin parçaları gıdada kalabilir, baskılardaki katmanlı yapıdan dolayı bakteri oluşumu daha fazla olabilir ki temizlenmesi bile bu sebeple çok kolay olmaz. PLA gibi filament türleri kolay eridiği için sıcak gıdalarla kullanmayı aklınızdan geçirmeyin derim 🙂 Dolayısıyla ben denemek için yaptım. Uzun süre kullanılacak şekilde üretmek için farklı yöntemler daha sağlıklı olur.

Sonuç

Yaklaşık 1 saatlik baskı sürecinin ardından ZeytinTutucu hazır. Üzerindeki baskıdan kaynaklı çapakları da temizledikten sonra gerçek bir zeytin ile ilk denemeleri yaptım. Gerçekten çok rahat şekilde zeytin tutunuyor. Fakat doğrusunu söylemek gerekirse ağıza bırakmak biraz zor. ZeytinTutucu’yu ağızınızın tam için götürüp, o şekilde zeytini bırakmanız gerekiyor 🙂 Bunu ileride yeni bir tasarımla değiştirebilirim. Ayrıca videosunu sosyal medya hesaplarımda paylaştıktan sonra çekirdek çıkartan versiyonunu yapmam yönünde yorumlar da aldım. Aklıma gelmemişti fakat çok mantıklı 😂

Video

Öyleyse hadi gelin bir de videosunu izleyelim! Ayrıca tasarımı siz de basmak isterseniz Thingiverse hesabımdan dosyayı ücretsiz şekilde indirip kolayca kendi yazıcınızda basabilirsiniz (destekli basmayı unutmayın).

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*